När man lagar mat tillsammans med barn är det viktigt att börja på deras nivå. Det är ingen mening att göra det för svårt innan de ens har kommit igång. Börja med uppgifter som är lämpliga för deras ålder och kunskapsnivå. Det stärker deras självförtroende och gör jobbet roligare.
För yngre barn är enkla uppgifter som att blanda ingredienser, hälla upp kalla vätskor eller duka bordet en bra start. De här sakerna är enkla och kräver minimal tillsyn, vilket kan hjälpa barnet att känna sig mer oberoende och kapabelt. Dessutom är det roligt!
När ditt barn blir mer van vid arbetet i köket kan du gradvis öka svårighetsgraden på deras uppgifter. Du kan till exempel lära dem att mäta upp ingredienser, hacka grönsaker (leta efter knivar anpassade för barn) eller att till och med laga enkla rätter själva. Pizza eller pannkakor är gott – och ett bra första steg.
Genom att gradvis öka svårighetsgraden på uppgifterna kan du hjälpa ditt barn att bli allt duktigare och börja gilla att laga mat – något de kommer att ha nytta av framöver.