Guide – kökets 5 arbetszoner.

Mycket har hänt sedan 1999 då vi lanserade SamtalsKöket®. Sättet vi använder våra kök på har förändrats och i dag lever vi en ännu större del av våra liv i köket – det är här vi lagar mat och äter, jobbar, gör våra läxor, leker och dansar och umgås med våra gäster (listan kan göras lång). Men något som inte har förändrats är grunderna för hur man planerar köket för att det ska bli så optimalt som möjligt att använda.

Ett fantastiskt kök ska inte bara vara snyggt. Det måste även vara praktiskt – det vill säga slitstarkt, funktionellt och lätt att hålla rent. Här hittar du idéer och inspiration till hur du kan planera ditt kök för att det ska passa din vardag på bästa sätt.

Kanske har du hört talas om kökets ”arbetstriangel” – spis, kyl och diskho? Den fungerade tidigare som en bra utgångspunkt för planeringen av de flesta kök. I dag är ugnen och hällen ofta åtskilda, och vi har flera vitvaror och köksmaskiner.

Många vill ha en matplats i eller i anslutning till köket. Och allt fler vill också att köket ska vara en förlängning av vardagsrummet och bli den plats där vi tillbringar största delen av vår vardag hemma.

Livet i köket

Insikter från 500 familjer

Våra råd och rekommendationer för köksplaneringen bygger på många års erfarenhet av köksförsäljning och de tusentals kök vi har sålt.Dessutom genomförde vi en omfattande undersökning av inte mindre än 500 familjer. Den gav oss stor inblick i människors vardag i sina kök – hur de rör sig i köket, vilka vitvaror och köksmaskiner de använder och när samt hur de umgås i köket.

Enligt våra undersökningar öppnar och stänger vi kylskåpet i genomsnitt hela 36 gånger per dygn. Som jämförelse använder vi ugnen bara 4–5 gånger i veckan.

Lär känna kökets 5 arbetszoner

Enligt våra undersökningar finns det fem nära sammankopplade arbetszoner som definieras av placeringen av kökets olika delar. Hur zonerna är placerade i förhållande till varandra har stor betydelse för hur effektivt du och din familj kan röra er och arbeta i köket.

Avfallssystem

I stället för att ha avfallsbehållaren under diskhon rekommenderar vi ett smart källsorteringssystem som placeras mellan diskzonen och beredningszonen. På så sätt kan två personer i köket jobba samtidigt i de två zonerna och slänga avfall utan att behöva stå i vägen för varandra. 

Planering av ett litet kök

När man planerar ett litet kök handlar det mycket om att kompromissa och om att optimera de möjligheter som faktiskt finns.Det är inte alltid det går att integrera alla arbetszoner.Men med rätt lösningar kan du ändå få gott om förvaringsutrymme i över- och underskåp.

3 goda råd för ett litet kök:

  • Välj XXL och få mer förvaring i underskåpen utan att behöva offra så mycket golvyta.
  • Bygg ända upp till taket och utnyttja utrymmet maximalt
  • Fokusera på inredningen av skåpen så att du har plats för det nödvändiga.
Se mer i vår guide för små kök

Planering av ett stort kök

Du behöver tänka igenom kökslösningen lika noggrant i ett stort kök som i ett litet. 

3 tips för ett stort kök:

  • Tänk på arbetszonerna för att undvika långa avstånd och onödiga rörelser.
  • Välj lådor i stället för hyllor dolda bakom luckor för saker du använder dagligen. Med lådor får du enklare åtkomst och bättre överblick.
  • Tänk på att spara plats för ytterligare installationer som en Quooker eller extra avfallsbehållare.
Utforska våra köksserier

Det kan bli nödvändigt med kompromisser!

Att till 100 procent planera köket enligt principerna för de fem arbetszonerna är inte alltid möjligt.Det beror på rummets storlek och form, placeringen av fönster och dörrar, placeringen av VVS-installationer och eluttag samt även hur köket ska förhålla sig till husets övriga rum.Så var beredd på att behöva kompromissa.

Våra köksexperter är alltid redo att hjälpa dig göra det mesta av utrymmet i ditt kök. 

Kviks SamtalsKök® — du gör det till ditt eget.

Magin i vårt SamtalsKök® handlar inte om specifika mått eller kökslösningar, utan om livet och de stunder det består av. Det är de härliga skratten under familjemiddagen, den trygga tystnaden när du tar dig en nattmacka, en gemensam förväntan inför en kaka som gräddas i ugnen och de tysta viskningarna som utbyts över en kopp kvällste. Oavsett om det är ett kök för två eller en bubblande familjecentral, kan alla kök vara ett SamtalsKök®.

Det är era berättelser, era gemensamma erfarenheter och era minnen som väcker det till liv. Så bjud in glädjen, samtalet och gemenskapen – och se hur ditt kök förvandlas till hjärtat i ditt hem, ett genuint SamtalsKök®.

Läs mer om vårt SamtalsKök®