Det är viktigt för de flesta av oss att ha gott om plats för matlagningen – i varje fall om man ofta tillagar egna måltider från grunden. Här är det inte bara utrymmet på bänkskivan som räknas. Det är också viktigt att ha enkel åtkomst till knivar, skärbrädor, tallrikar, skålar och ingredienser. Tänk därför igenom hur arbetsytan på din bänkskiva är placerad i förhållande till kökets övriga delar, som bland annat kylskåp, lådor och häll.
I området runt hällen är det ofta mycket som pågår samtidigt. Här är det viktigt att man enkelt kommer åt köksredskapen samt oljor och kryddor som behövs i matlagningen. Du behöver även plats där du kan placera heta grytor eller en varm grytsked.
Området runt diskhon används till många olika saker, så här bör det finnas plats för att göra lite av varje – från att diska till att rensa fisk och skölja grönsaker. Se till att kökslösningen har plats för flera personer som kan jobba tillsammans i köket. Kanske är det en person som plockar undan medan den andra fixar disken, och barnen kanske också kan hjälpa till. Se till att det finns gott om plats så att ni inte kommer i vägen för varandra.
Vi rekommenderar att du inreder köket utifrån de fem arbetszonerna.