Guide – så köper du ett nytt kök

Att renovera eller bygga ett nytt kök är ett stort beslut. För många kan det kännas helt som ett helt ohanterligt projekt. Och det är inte utan anledning. När man ska skaffa nytt kök handlar det om upp till 400 olika beslut – stora, små och lite mittemellan – som ska tas innan du kan njuta av slutresultatet och börja använda ditt nya kök.Läs vidare här och få tips som du kan ha nytta av under processen. Här får du också goda råd och inspiration när det gäller materialval, funktioner och design.

Börja med att fundera på era behov i köket.Hur använder ni köket i dag och hur vill ni kunna använda det i framtiden?Det här gäller inte bara matlagning och förvaring utan även hur ni umgås i köket.

Ska köket i första hand vara en plats för matlagning?Ska det integreras med matplatsen eller vardagsrummet?Är köket en plats där ni jobbar, gör läxor, leker eller tar ett glas vin efter en lång dag på jobbet?Era behov, önskemål – och drömmar – avgör vilken typ av kök ni ska välja och hur köket ska designas så att det så långt det är möjligt matchar ert sätt att leva.

Storlek och utrymme

Kökets storlek och utformning är utgångspunkten för de olika inredningsalternativen.Bor du i en lägenhet med några få kvadratmeter tillgängliga för ditt kök, ska du försöka utnyttja ytan maximalt.Har du ett stort kök ska du tänka på hur du placerar köksdelarna i förhållande till varandra, så att du optimerar rörelsemöjligheter och arbetsflöden.

Experttips: Utgå ifrån det kök du har

  • Vilken roll spelar köket i din vardag och hur ni umgås i det?
  • Vad fungerar bra och vad tror du kan bli bättre?
  • Ska köket vara separat eller en integrerad del av matplatsen eller vardagsrummet?

 

Guide för att hur du hittar rätt typ av kök

Tänk dig köket i ditt eget hem

Kom ihåg att kökslösningarna du ser i kataloger och på nätet bara är exempel och att ditt kök behöver anpassas efter ditt rum och dina önskemål. När din lokala Kvik-butik tar fram en 3D-ritning av ditt nya kök blir det blir mycket lättare för dig att föreställa dig hur det färdiga köket kommer att se ut i ditt hem.

Boka ett möte i en butik nära dig

Samla inspiration och idéer

Vi rekommenderar att du undersöker marknaden noggrant innan du bestämmer dig för ett nytt kök.Det är viktigt att få en heltäckande bild av möjligheterna – så att du inte hittar något du hellre skulle ha velat ha när det redan är för sent!

Besök olika köksbutiker för att få en bra överblick över det senaste inom köksinredning, köksdesign och material.Dessutom hittar du massor av bra idéer och inspiration i inredningstidningar och kataloger, på livsstilsbloggar och i sociala medier. Vi rekommenderar att du kollar in hashtaggar som#kitcheninspiration och #kvikkitchen på Instagram.

 

På vår Pinterest-sida har vi samlat inspiration efter färger.

Kviks SamtalsKök® — du gör det till ditt eget.

Magin i vårt SamtalsKök® handlar inte om specifika mått eller kökslösningar, utan om livet och de stunder det består av. Det är de härliga skratten under familjemiddagen, den trygga tystnaden när du tar dig en nattmacka, en gemensam förväntan inför en kaka som gräddas i ugnen och de tysta viskningarna som utbyts över en kopp kvällste. Oavsett om det är ett kök för två eller en bubblande familjecentral, kan alla kök vara ett SamtalsKök®.

Det är era berättelser, era gemensamma erfarenheter och era minnen som väcker det till liv. Så bjud in glädjen, samtalet och gemenskapen – och se hur ditt kök förvandlas till hjärtat i ditt hem, ett genuint SamtalsKök®.

Läs mer om vårt SamtalsKök®

Boka ett möte.

Vi vet att ett nytt kök, badrum eller garderob är ett stort projekt. Och vi vill gärna ha tid att lära oss allt om ditt projekt och besvara alla dina frågor. Därför uppmanar vi dig att boka ett möte med oss, så att vi kan se till att vi har gott om tid bara för dig. De här mötena är gratis och helt oförpliktande – och en bra idé oavsett var du befinner dig i ditt projekt.

Boka ett möte

Vem ska använda ditt nya kök?

När du planerar ditt nya kök bör du fundera på vem som ska använda det. Finns det barn i familjen? Bestäm då om de ska kunna nå tallrikar och glas, eller om du vill barnsäkra köket från start – till exempel med överskåp där ömtåligt porslin och annat kan förvaras utom räckhåll för barnen.

Brukar ni ofta bjuda hem vänner och familj? I så fall kanske en köksö är en bra lösning som alla kan samlas runt och hålla kocken sällskap. 

Kommer köket att behöva klara flera olika funktioner i ditt hem? Ska det vara ett nav för familjelivet, där olika familjemedlemmar sitter och jobbar, gör läxorna eller bara kopplar av under dagen?

Visste du att ditt kök har olika arbetszoner?

Det är viktigt för de flesta av oss att ha gott om plats för matlagningen – i varje fall om man ofta tillagar egna måltider från grunden. Här är det inte bara utrymmet på bänkskivan som räknas. Det är också viktigt att ha enkel åtkomst till knivar, skärbrädor, tallrikar, skålar och ingredienser. Tänk därför igenom hur arbetsytan på din bänkskiva är placerad i förhållande till kökets övriga delar, som bland annat kylskåp, lådor och häll.

I området runt hällen är det ofta mycket som pågår samtidigt. Här är det viktigt att man enkelt kommer åt köksredskapen samt oljor och kryddor som behövs i matlagningen. Du behöver även plats där du kan placera heta grytor eller en varm grytsked.  

Området runt diskhon används till många olika saker, så här bör det finnas plats för att göra lite av varje – från att diska till att rensa fisk och skölja grönsaker. Se till att kökslösningen har plats för flera personer som kan jobba tillsammans i köket. Kanske är det en person som plockar undan medan den andra fixar disken, och barnen kanske också kan hjälpa till. Se till att det finns gott om plats så att ni inte kommer i vägen för varandra. 

Vi rekommenderar att du inreder köket utifrån de fem arbetszonerna.

Guide – kökets fem arbetszoner