Julie: Att öppna en Kvik-butik är en stor investering och du behöver en långsiktig affärsplan. Kvik har faktiskt ett team som kan hjälpa dig att skapa affärsplanen, men till syvende och sist är du din egen chef och du sätter dina egna mål.
Miguel: Du måste investera ungefär 250 000 euro i varje butik. I vår affärsplan skulle vi utan försening få tillbaka våra pengar under år fyra och börja tjäna pengar under år fem. Det var affärsplanen. Men vi kommer dit.
Julie: Och nu har ni blivit försenade med två år.
Miguel: Men vi kommer dit. Jag är egentligen inte orolig för det här. Vi måste, man måste bara lära sig hur man driver verksamheten. Så den bruttomarginal som ska vara 30–32 procent, vi började med 22 på grund av våra egna misstag. Men varje ny franchisetagare kommer att gå igenom det. Så man måste börja långsamt.
Man måste börja anställa medarbetare när man behöver dem, fundera mycket på kostnader och vänta. En del måste kanske hålla en låg profil, börja försiktigt och sedan, när man börjar lära sig mer, så kan man växa tillsammans med verksamheten.
I mitt fall börjar vi riktigt starkt med alla dessa saker och öppnar stort med Kvik, och efter det måste vi göra ett skifte. Det är okej. Vi är okej. Men jag har pratat mycket med vår Country Manager om det här. [laughs] Det är inte lätt för någon franchisetagare att gå direkt på siffrorna och bara säga till honom, ja, det kanske bara är en fråga om att några av dessa nya franchisetagare kanske vill ha det vi här kallar egenanställning. Kallar ni det samma sak?
Julie: Som att man är egenanställd?
Miguel: Egenanställning. För mig är det ett företag man ska driva och det borde bli ett företag. Kanske ett företag på sex, sju miljoner euro med en struktur, med medarbetare, med team …Det är den ambition jag vill uppnå. Som vi ska uppnå. Det är jag säker på.
Men en del av förhållningssättet för de här första butikerna borde vara egenanställning, och om man gör på det sättet är jag säker på att man kan vara lönsam kanske andra året. För att bli lönsam. Sedan lite mer tid för att få tillbaka sina pengar. Men man blir inte rik på en Kvik-butik i Spanien. Jag vet att i Nederländerna och alla de här länderna säljer de verkligen mer, och vinsten de gör på varje kök är ungefär dubbelt så stor som vad vi gör här. Men inte i Spanien. Så jag anser att förhållningssättet borde vara annorlunda.
Om du tittar på alla franchisetagare i Spanien är de alla man och hustru. För det är egenanställning för två personer. Så om du har två av dem som jobbar i butiken behöver du inte anställa så mycket folk. Då kanske siffrorna kommer snabbare. Så var inte fallet för mig. Vi har fått göra några förändringar för att vara redo och inte förlora pengar, fram till att vi öppnar den andra butiken.